Hurriyet

28 Aralık 2010 Salı

Isyerinde Sizden Yasca Buyukleri Yonetmek Durumunda Kaldiniz mi?

Is dunyasinda ozellikle denetcilerin basina sikca gelen bir durum bu, sizden yasca ve deneyimce ileride olan insanlara ne yapmalari gerektigini soylemek. Denetim ekiplerinin cogunlugu genc insanlardan olusur. Cunku denetim genel anlamda baslangic veya ara basamak olarak kullanilan bir meslektir. Herkes icin olmasa da cogu insan icin gecerlidir bu. Denetim meslegi yapisi itibariyle baskalarina neyi yanlis yaptiklarini ve dogrusunun nasil yapilmasi gerektigini soyler. Burada denetcinin karsisina cikan 2 kritik durum vardir:

1. Denetlenen kisi denetlenen konu uzerinde denetciden daha bilgilidir

2. Denetlenen kisi cogu zaman denetciden yasca cok daha buyuktur

Yukaridaki ornegi denetciler uzerinden anlatiyorum, ancak denetim haricindeki mesleklerde de bu durumla cogu zaman karsilasiyorsunuzdur. Genc ve basarili bir Finans Direktoru veya Pazarlama Direktoru olup ekibinde kendisinden yasca buyuk insanlarin bulundugu bir kurumu da yonetiyor olabilirsiniz.

Kendisinden yasca ve deneyimce daha geride olan birinin gelip kendisine ne yapmasi gerektigini anlatmasi cogu insani ilk etapta rahatsiz eder. Denetim meslegine ilk basladigimda denetlemekte oldugumuz musterilerin siklikla  "her yil bize yeni mezun cocuklari gonderiyorsunuz ve herseyi sil bastan anlatmak zorunda kaliyoruz" diye yakindiklarini hatirliyorum. Sonraki yillarda da bu durum degismedi. Denetledigim kurumlardaki insanlar yas olarak benden hep oldukca buyuk oldular. Ekibimde calisanlardan bazilari da benden yasca buyuklerdi. Ise yeni basladigim donemde bu konuda yapabilecegim fazla birsey yoktu. Elimden geldigince cok calisip konuya hakimiyet saglayip isimi en dogru sekilde yapmak icin gayret sarfettim. Ilerleyen yillarda cok calismamin karsiligi bana bilgi birikimi olarak geri dondu. Bilgi birikimim arttikca da isimi daha verimli ve etkili yapar hale geldim. Ancak bu tip ortamlarda, yani sizden yasca ve deneyimce ileride olan insanlari yonetmeniz gereken durumlarda, kanimca en onemli ozellik EQ, yani duygusal zeka. Herkes en nihayetinde kendi capinda calisiyor, kendini gelistiriyor ve isini en iyi kendisinin yaptigini dusunuyor. Dolayisiyla, ozellikle sizden yasca buyuk insanlarla iletisim kurarken asagidaki noktalara dikkat ederseniz catisma ortami yaratmadan, isin icinden daha kolay cikacaginizi dusunuyorum:

1. Oncelikle karsinizda bulunan insanin gecmis deneyimleri ve uzman oldugu alanlar hakkinda bilgi edinin. Bu kisiyle iletisiminizi bu bilgi isiginda yuruturseniz yumusak bir baslangic yapma sansiniz artar. Karsinizdaki kisinin sizden daha bilgili oldugu konularda ondan ogrendiklerinizle isinizi yapmaniz daha kolay hale gelecektir.

2. Iyi bir dinleyici olun. Karsinizdakiyle empati kurarak hem bilmediginiz yeni konular konusunda aydinlanirsiniz ve isinizi yeni bilgiler isiginda daha kolay yaparsiniz, hem de karsinizdakine pozitif elektrik gondererek calisma ortaminizin rahatlamasini saglarsiniz. 

3. Karsinizdaki kisi artik modasi gecmis tekniklerle calisiyor ve zamanimizin yeni calisma modellerine ayak uyduramiyor olabilir. Ancak bu kisiye karsi, en azindan yas faktorunu ve deneyimlerini goz onunde bulundurarak, her zaman saygi gosterin ki aranizdaki yas farkinin yaratabilecegi negatif duygular baslamadan dagilsin.

4. Uzerinde calistiginiz konu uzerinde yeterli bilgiye sahip oldugunuzdan emin olun. Karsinizdaki kisiden daha ust bir pozisyona sahip olabilir veya onu denetleyen bir konumda olabilirsiniz. Ancak pozisyonunuzun size verdigi otoriteyi kullanarak karsinizdakine istediginizi yaptirmaya calismak fena halde geri tepecektir. Otoritenizi kabul ettirmenin en dogru yolu karsinizdakiyle kisilik savasina girmek yerine bilgi mucadelesine girmekten gecer. Biraz sabirli olup zaman icinde karsinizdakileri bilginiz ile ikna etmeyi basarirsaniz ve bu arada saygiyi elden birakmazsaniz bir sure sonra bulundugunuz ortamda  "dogal lider"  konumuna yukselmemeniz icin hicbir sebep kalmaz.

Yukaridaki yontemler iki tarafin da az da olsa birlikte calismaya niyetli oldugu zaman ise yarayacaktir. Karsinizdaki kisi ne pahasina olursa olsun sizin varliginizi kabul etmemeye yemin etmisse bu konuda sizin yapabileceginiz fazla birsey yok tabi. Is hayati cetrefilli. Her zaman arzu ettiginiz kisilerle calismaniz mumkun olmuyor. Kendinizi surekli gelistirip etrafinizdakilerle iyi iliskiler kurdugunuz takdirde, yasli olsun genc olsun, herkes tarafindan takdir edilen bir konuma er ya da gec ulasabilirsiniz.

Viyana'dan sevgiler, selamlar :)

Aydede

2 yorum:

demetem dedi ki...

Şimdi aklıma geldi ... telefonda "Demet Hanım" diye hitap eden şube yöneticileri, şube ziyaretlerinde kendilerinden ne kadar küçük olduğumu gördüklerinde "Demetcim" diye hitap etmeye başlarlardı :)

Ama dediğin gibi duygusal EQ'su yüksek olanlarla sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam ettik.

Ancak bazıları beni atlayıp yöneticime doğrudan ulaşmaya çalışırlardı. Bu durumda yöneticinin tavrı çok önemli.

Bizimki genelde kibarca dinleyip taleplerini, detayları bana iletmelerini söylerdi.

Aydede dedi ki...

Evet bu tipik bir ornek :D