Hurriyet

11 Aralık 2010 Cumartesi

Yurtdisinda Yasamak Iyi mi Kotu mu? 2. Bolum

Daha once yurtdisinda yasamanin faydalarini ve de ayni zamanda yan etkilerini anlatan bir yazi yazmistim. Zaman icinde bu yazima ekleme yapma ihtiyaci duyuyorum, su anda oldugu gibi. Asagidaki listeye soyle bir goz gezdirecek olursaniz yurtdisinda yasamanin ne menem birsey oldugu konusunda fikir sahibi olabilirsiniz:


Faydalari:

1. Ait olmadiginiz ve size ait olmayan bir yerde uzun sure yasayinca ulkenizi "gozunun ustunde kasin var canim, bu kadar da olmaz" gibi abidik gubidik seylerle suclamayi birakip ulkenizin gerceklerini (iyisini de kotusunu de) daha objektif gormeye basliyorsunuz.

2. Ulkenizi yeniden sevmeyi ogreniyor, hatta milliyetcilik tarafina dogru kaymaya basliyorsunuz. Bence guzle bir duygu bu, insanin icini isitiyor :) Aman ha, Devlet Bahceli'yi ozledigimi filan dusunmeyin :) Sadece evimi ozledim :)

3. Turk olmayan insanlarla arkadaslik kuruyor ve onlarin gecmisini, cocukluklarini, ailelerini ve gelecek beklentilerini ogreniyorsunuz. Iste altin anahtar burada! Turk olmayan insanlari bir sure dinledikten sonra bir de bakiyorsunuz ki aslinda hepimiz ayniyiz! Kulturel ve politik farkliliklarimizi bir kenara birakip insani boyutta, evrensel bir iliski kurdugumuzda aslinda hepimizin bir butunun parcalarini olusturdugumuzu goruyoruz. Ayni seylere guluyor, ayni seylere uzuluyor, ayni seyleri yiyor ve iciyoruz, arada nuans farklari var tabi. Bunun farkina varinca politikacilarin asil amacini sorgulamaya basliyoruz. Dunyadaki cikar dengelerine daha dikkatli bakmaya basliyoruz.

4. Ve bence yurtdisinda yasamanin en onemli faydasi birey olarak kendinizin ve de ulkenizin dunyada nerede ve nasil bir konumda durdugunu apacik gorebiliyorsunuz. Zayif noktalariniz ayna gibi yansiyor, guclu yonleriniz de hic olmadigi kadar belirgin hale geliyor. Dolayisiyla kendinizle ve geleceginizle ilgili kararlar verirken kulaktan dolma, televizyondan duydugunuz "Bati bizden fersah fersah ileride, biz neden onlar gibi olamiyoruz?" demagojisine kulaginizi bir guzel tikayip kendi yol haritanizi sagduyuyla ve akl-i selim bir kafayla cizebiliyorsunuz.

Bu blogtaki yazilarimda kullandigim olaylarin hepsi gercek ve hepsi yurtdisinda, Turk olmayan insanlarin icinde bulundugu olaylardan yaptigim alintilar. Olaylari okudugunuzda size ne kadar tanidik geliyor, degil mi? Iste ozumuzde hepimizin ayni oldugunun en guzel gostergesi :D

Viyana'dan kucak dolusu sevgiler.

Aydede

Hiç yorum yok: