Hurriyet

25 Aralık 2010 Cumartesi

Networking Ne Ise Yarar, Nasil Yapilir?

Burada, Viyana'da tanidigim bir aile var. 30'lu yaslarin sonlarinda bir cift. 2 cocuklari var. Erkek calisip evin gecimini sagliyor. Erkek iyi para kazandigi icin kadin calismamayi tercih etmis, cocuklarini buyutuyor. Yillar once Amerika'da tanisiyorlar. Ikisi de yatirim bankaciligi yapiyor. Gunun birinde erkegin Avusturya'daki babasi beyin kanamasi geciriyor ve olumun kiyisina geliyor. Oglunu ariyor ve Avusturya'ya donmesini ve aile isini devralmasini istiyor. Boylece evlenip Avusturya'ya yerlesiyorlar. 13 yil boyunca isler harika gidiyor, aile isi herkese yetecek kadar gelir sagliyor ve Viyana gibi pahali bir sehirde yuksek bir yasam standardi tutturabiliyorlar. Bu arada hasta olan baba da zamanla iyilesiyor ve ise donecek hale geliyor. Ve iste o zaman kavga basliyor. Baba ogluyla cekismeye basliyor. Hastayken birakmak zorunda kaldigi koltugunu geri almak icin olesiye bir savas baslatiyor. Ve nihayetinde oglunu isten atiyor ve tekrar isin basina geciyor. 10 yil once Amerika'daki herseyini birakip gelen oglu bugun karisi ve iki cocuguyla neredeyse sokakta kaliyor. Ikinci bir gelirleri olmadigi icin yasadiklari kisa sureli panik doneminden sonra salim kafayla dusunup tekrar Amerika'ya donmeye karar veriyorlar. Donecekler ama nereye? Is yok, ev yok, okul yok. Hazirda biraz para var ama hazira dag dayanmaz. Ve ciftten Amerikali olan kadin aciyor telefon rehberini ve basliyor Chicago'da bildigi herkesi aramaya. 2 ay icinde esi Chicago'da bir ise giriyor.

Bu cifti yakindan taniyorum. Erkek oldukca kalifiye bir insan. Yillar icinde kendini mesleginde gelistirmis ve yetenekli. Ancak yillar once terk ettigi bir yere yillar sonra donup tekrar is bulmak her babayigidin harci degil. Hele ki Amerika gibi finansal krizle bogusan bir pazarda insanin kara kasina kara gozune bakip is vermiyorlar. Bu arkadasin hayatinin en zor doneminde dunyadaki en komplike pazarlardan birinde is bulabilmesinin en onemli sebeplerinden biri karisinin network'u oldu.

Bir insanin network, yani diger insanlarla baglanti, yaratmasi icin basina illa da yukarida anlattigim gibi dramatik olaylarin gelmesi sart degil. Network, ozellikle bugunun dunyasinda ictigimiz su kadar gerekli bir unsur. Insanlar kendini gelistiriyor, daha fazla bilgi ve deneyimle donatiyor ve gun gectikce piyasa daha rekabetci hale geliyor. Dolayisiyla insanin piyasa icinde kendisini ayristirmasi ve kendisiyle ilgili farkindalik yaratmasi daha da guc hale geliyor. Iste tam da bu sebepten dolayi network'e olan ihtiyac hizla artiyor. Buradaki "network"ten kastim torpil degil, yanlis anlasilmasin. Benzer niteliklere sahip iki kisi arasindan bildik ve tanidik olanin ise alinmasi daha olasi.

Peki networking nasil yapilir? Asagida, ise yaradigini dusundugum birkac yontem siraladim. Sizin de goruslerinizi merak ediyorum:

1. Caliskan olun, is yapmaktan gocunmayin. Ekmek artik aslanin agzinda degil, malesef midesinde :(

2. Isyerinde etrafinizdaki herkesle olumlu bir iletisim icerisinde bulunun. Kavgaci olmayin. Bugun astiniz konumunda olan biri yarin ustunuz konumunda olabilir, bunu sakin aklinizdan cikarmayin.

3. Iletisimi, yani Networking'i, isinizin bir parcasi olarak gorun. Zamaninizin %80'ini is yapmaya ayiriyorsaniz %20'sini insanlarla iletisim kurmaya ayirin. Bu oranlarin, yonetim kademelerinde yukseldikce degisecegini ve insanlarla birebir iletisime ayirmaniz gereken zamanin %20'den cok daha fazla olmasi gerektigini unutmayin.  

4. Tanidigim bazi CEO'lar gunlerinin neredeyse tamamini "networking" ve iletisime ayirmakta. Gun boyu insanlarla konusuyorlar, onlari dinliyorlar ve bilgi topluyorlar. Gun sonunda ofislerine cekilip gun boyunca topladiklari bilgi isiginda islerini tamamliyorlar. Networking yapmak icin gerekirse fazla mesai yapmaktan cekinmeyin.

5. Iyi bir dinleyici olun. Etrafinizda olan biteni ogrenmenin en kolay yolu iyi bir dinleyici olmaktan gecer. Icinde bulundugunuz ortamin sartlarini ve kosullarini anlayip hareket planinizi ona gore belirlerseniz hedefinize ulasmamaniz icin hicbir sebep kalmaz.

6. Etrafinizda islerini dogru ve layikiyla yapan kisileri onore edin, islerini yapmayanlara dogru yolu gosterin (tabi sizden yardim almaya isteklilerse). Kisacasi yikici degil yapici olun. Yapici olmak icinde bulundugunuz her ortamda prim yapmayabilir. Ancak emin olun ki bir zaman sonra yardima ihtiyaci olan siz oldugunuzda sizi taniyanlar sizinle ilgili izlenimlerine gore size yardim eli uzatacaklardir. Yapici insanlar her zaman icin yikici insanlardan cok daha fazla takdir edilir ve ilgi gorur.

7. Insanlarin sizi aramasini beklemeden siz onlari arayin, sorun. Cekingen olmayin.

Yukaridaki maddeler aslinda daha huzurlu ve doyurucu bir hayat yasamanizi da saglayacak yontemler. Isimizden ve hayattan beklentilerimizi gercege donusturmenin ilk adimi etrafimizdaki insanlarla iletisime gecmek ve onlarla baglanti kurmak olmali. Esim networking konusuyla yeni yeni ilgilenmeye basladi. Yillar suren cabalarim sonucu networking'in sadece "konusmak" olmadigini, kariyer acisindan ne kadar elzem oldugunu nihayet anlatabildim :) Ve gecen gun kendisi networking'e soyle bir tanim getirdi:

"Networking helps you not to die alone!"

Herkese insanlarla cevrili, bol iletisimli bir 2011 dilerim!

Viyana'dan sevgiler.

Aydede

Hiç yorum yok: