Hurriyet

29 Kasım 2010 Pazartesi

Stres mi sizi yonetiyor, siz mi stresi yonetiyorsunuz?

Eskiden hayat sanirim daha yavasti. Elde edibilecek seylerin sayisi sinirliydi, dolayisiyla beklentiler ve arzular da oyle. Bir evi olan ikinci evi nasil alabileceginin planlarini yapmak yerine her yil doyasiya tatilini yapardi. Iyi bir isi olan daha iyi bir ise gecmenin planlarini yapmak yerine elinde olan isi tutmaya odaklanirdi ki hayati belli bir duzen cercevesinde devam etsin. Ancak bunlar dunku hayatin gecerli kurallariydi, bu kurallar bugun malesef gecerli degil. Cunku herseyin daha iyisi mevcut ve ulasilabilir hale geldi. Mortgage'la yatirim amacli ikinci bir ev almak artik oldukca mumkun, donanimli biriyseniz (ve tabi sansiniz da yaver giderse) 1 ay icinde yeni bir ofiste, daha iyi bir maasla ise baslamaniz artik imkansiz degil. Yani gecmise oranla hayattaki seceneklerimiz artik daha fazla ve ulasilabilir hale geldi. Ancak bunun icin odenen bedelin adi da "stres". Etrafimizdaki tum bu seceneklerden haberdar olabilmek, yeri geldiginde bu secenekleri degerlendirebilmek, kisacasi yasam standardini giderek arttirmak icin artik surekli antenlerimizi acik tutmaliyiz.

Stresi iyi yonetebilen biri oldugumu soyleyemem. Hatta zayif noktalarimdan biri de bu. Ozellikle cocuklar oldugundan beri onlara iyi ve guvenli bir gelecek saglama ve bu kadar secenek arasindan benim ve ailem icin dogru olani secme kaygisiyla zaman zaman uykusuz geceler gecirdigimi soyleyebilirim. Ancak yanibasimda duran esime baktigim zaman beni oldukca sasirtan ve sevindiren bir tablo goruyorum. Cocuklardan onceki o herseyin karanlik tarafini goren, hafif depresif insan gitti ve yerine stresini yonetmeyi basaran, hala herseyin karanlik tarafina odaklanan ancak aydinlik tarafini da artik gorebilen bir insan geldi. En onemlisi isyerindeki stresi eve getirmeyi birakti. Bunlari nasil yaptigina bakiyorum ve karsima asagidaki liste cikiyor:

1. Stresli bir doneme girdiginde cevresini kendisini gercekten seven insanlarla kusatiyor. Yabanci bir ulkede yasadigimiz icin bu insanlar genelde ben ve cocuklar oluyor. Eve daha erken geliyor, cocuklarla daha cok vakit geciriyor, vs.

2. Kendisine bir hobi gelistirdi, golf oynamaya bayiliyor. Bunaldigi anda haftasonu ilk isi golf sahasina gitmek oluyor.

3. Ozellikle isyerinde onceliklerini belirliyor ve sadece ve sadece onlara odaklaniyor. Esim yapi itibariyle mukemmeliyetci bir insan. Bunun iyi birsey oldugunu dusunmuyorum, zira herseyi mukemmel yapma istegi insani zamanla "kontrol hastasina" donusturuyor ve zaman icinde hicbir sey yetmemeye basliyor. Sadece onceliklerine odaklanarak bu huyunu torpuledigini dusunuyorum.

4. Bunaldigi donemlerde "dur" dugmesine basiyor ve olaylara bir adim geriye cekilip disaridan bakmaya basliyor. Bu donemde sadece deger verdigi kisilerle konusup onlarin gorusunu aliyor ve boylece kendisi icin asil onemli olan seylerin bir listesini yapma sansi oluyor.

5. Baskalarinin ne dusuneceginden cok kendi isteklerine odaklaniyor. Buna bir nevi bencillik de diyebilirsiniz, ancak bu zararsiz olani :)

Bunlar esimin stres yonetimiyle ilgili kullandigi metotlar. Benim de birkac onerim var:

6. Spor yapin. Psikiyatristler hastalarina duzenli yurumeyi bir tedavi sekli olarak oneriyorlar. Yurume sirasinda salgilanan hormonlar beynin kimyasinin dengeye oturmasina yardimci oluyor.

7. Stresli oldugunuz anlarda hep daha kotu ne olabilecegini dusunun. Cevabiniz "olum" olmadigi surece fazla telasa gerek yok.

8. Degistirebileceginiz ve degistiremeyeceginiz seyleri dogru tespit edin. Degistiremeyeceginiz seylere 1 dakikanizi bile harcamayin.

9. Sevdiginiz arkadaslarinizla bulusun veya onlari arayin. Sorununuza cozum olacagina inaniyorsunuz derdinizi arkadasinizla konusun, goruslerini dinleyin. Ancak bunun ise yarayacagini dusunmuyorsunuz kendi sorununuzdan hic bahsetmeyin, arkadasinizi konusturun. Bazen baska insanlarin problemlerini ve/ya mutluluklarini dinlemek sizin sikintinizi hafifletebilir.

10. Basiniza kotu birsey geldiginde o ana kadar basiniza gelmis olan iyi seyleri de bir dusunun. Daha iyiye ulasmak icin genelde zorlu bir surecten gecmek gerekiyor. Arzu ettigimiz noktaya ulastigimizda bazen o kadar yorulmus ve yipranmis oluyoruz ki elde ettigimiz basarinin tadi tuzu kaciyor. Boyle durumlarda, her ne kadar insan dogasina aykiri olsa da , biraz Polyana'cilik oynayin.

11. Kendinizi dogru taniyin ve hedeflerinizi gercekci bir sekilde belirleyin. Kapasitenizi asacak, kabiliyetlerinizi zorlayacak hedeflere odaklanip kendinizi heba etmek yerine, yetenekleriniz cercevesinde, sizi fazla zorlamayacak ortamlarda bulunmaya ozen gosterin.


Stressiz bir hayatin artik mumkun olmadigi kanisindayim. Dolayisiyla mutlu ve keyifli bir hayat surdurmenin yolu stresi iyi yonetmekten geciyor. Hayati bir mesele olmadigi surece sizi uzen olaylari ve insanlari hayatinizdan cikarin veya bunlari gormezden gelin. En onemlisi de sagliginiza dikkat edin.

Neseli ve bol kahkahali bir hayat gecirmeniz dilegiyle :D

Viyana'dan sevgiler.

Aydede

2 yorum:

indigo dedi ki...

Sevgili Aydede, öneriler için tşk:) uygulayacağım..:)

Ada dedi ki...

Tesekkurler...