Hurriyet

9 Ocak 2011 Pazar

Rengarenk misin Yoksa Tek Renk misin?

Hayatta tek seye odaklanarak yasayamam, herseyden haberim olmali. Okuldayken derslerim benim icin hep cok onemli oldu. Ama hicbir zaman sadece eve kapanan ve ders calisan biri olmadim. Hem gezdim, hem calistim. Tabi haliyle bircok uykusuz gecem oldu. Isim de benim icin cok onemli. Cok emek verdim, cok calistim ve belirli bir noktaya ulastim. Ama bu esnada hayatin geri kalanini iskalarim diye de odum koptu. Sadece isine odaklanan kariyer delisi bir insan olmak yerine hayatimda ittire kaktira da olsa hem kariyere hem de aileye kocaman birer yer actim.

Sadece para kazanmam gerektigi icin calismiyorum. Calismayi, hayata dahil olmayi seviyorum ben. Calismak benim hayatla aramdaki en onemli baglardan biri. Teknik olarak kendimi gelistirmenin otesinde degisik insanlarla tanisarak hayatin farkli renklerini kendi gozlerimle gormekten buyuk haz aliyorum. Hayatini sadece bir konuya veya olaya odaklamis insanlari anlamakta gucluk cekiyorum. Mesela hayatini sadece cocuklarina ve kocasina adamis bir kadin. Veya kendisini sadece ve sadece isine adamis bir erkek. Ya da tum hayati eglence ve giyim-kusam uzerine kurulmus bir insan. Bu insanlarin hayatlarinin  "renksiz"  oldugunu dusunmuyorum. Aksine bu insanlar odaklandiklari konuyu oylesine benliklerinin bir parcasi haline getiriyorlar ki boylesine bir yogunlugun  "renksiz"  olmasi mumkun degil. Sadece, tek renkli bu insanlarin hayatlari, kocaman bir tek renk barindiriyor icinde. Bu tek renk kocaman bir kirmizi olabilir, bembeyaz olabilir veya mavi olabilir. Ama sadece tek renk ve cok yogun.  

 "Tek renkli" bir insanla konusurken eger onun odaklandigi konudan bahsetmeye baslarsam saatlerce konusabiliyoruz. Ve saatlerce tek bir konudan bahsedilen sohbetimiz sonunda ben kendimi oldukca bitap hissediyorum, zira bu kisiler hayatlarindaki bu tek onemli konuyu tum benliklerini vererek, inanilmaz bir duygu yogunluguyla yasiyorlar. Aslina bakarsaniz  "tek renkli"  insanlara zaman zaman ozeniyorum; odaklandiklari konu haricinde dunyada olup bitenle ilgili herhangi bir his beslemiyorlar, bu anlamda oldukca calkantisizlar, duygusal gel-gitleri fazla olmuyor.

Ben ise rengarengim. Icimde her renk var. Bazen karalar bagliyorum, bazen gunes gibi simsicak bir sari oluyorum, bazen icimdeki azmi ve arzulari bastiramayip kipkirmizi oluveriyorum ve bazen de carsaf gibi dumduz bir deniz misali maviye boyaniyorum. Herseyle ilgili fikrim olsun istiyorum. Fikrimin olmadigi bir konu tartisildiginda konuyu merak ediyorum ve ben de ogrenmek istiyorum. Aslina bakarsaniz bu  "rengarenk"  olma durumu pek de kolay idare edilebilen bir ruh hali degil. Yillar boyu bir konu uzerine uzmanlasip veya belli bir yerde yasayip bircok arkadas edindikten sonra hop diye baska bir duzleme gecmek istemek. Dunyada gorulecek o kadar cok yer, tadilacak o kadar farkli lezzet ve tartisilacak o kadar degisik fikir var ki, benim gibi  "rengarenk"  insanlar icin tek bir yer veya tek bir konu cendereye girmekle esdeger. Sirf bu yuzden tek tip yemek rejimi yapamiyorum, herseyin tadina bakmaliyim. Veya sadece 2-3 kisilik cekirdek bir kadroyla arkadasliklarimi sinirlandiramiyorum, mahallenin muhtari misali herkesle sohbet edebilmeliyim. Yoksa elektrikleri kesilmis ve mum da kaybolmus gibi hissediyorum. Kocam da benim gibi, sanirim Viyana'dan ayrilma sebeplerimizden biri de bu, degisiklik zamani geldi. "Rengarenk"lik durumunun maymun istahlilikla karistirilmasini da istemiyorum. Bu iki durum arasindaki en buyuk fark maymun istahli biri basladigi isi bitirmezken rengarenk biri basladigi isi sonuna kadar goturur, hatta isin sonunu goremezse gece rahat uyuyamaz. Icindeki tutkunun  "kirmizi" sindan olsa gerek :D

Simdi sen soyle bakalim: Rengarenk misin? Yoksa tek renk misin?

Viyana'dan kucak dolusu sevgiler!

Aydede

4 yorum:

vildan dedi ki...

YAzılarınızı büyük bir zevkle takip ediyorum, okurken içimi ısıtan, samimi bir üslubunuz var,
Kaleminize sağlık,
Ankara'dan ve ODTU'den sevgiler
Vildan Taşlı
BA'09
ODTU Isletme Bolumu
Ars. Gorevlisi

Aydede dedi ki...

Merhaba Vildan,

Mesajin icin cok tesekkurler. Uzaktan da olsa bana benzeyen, benim gibi dusunen insanlara ulasabilmek harika bir duygu. Yalniz olmadigimi hissediyorum. Selamlar, sevgiler.

Ada dedi ki...

Selam,
Yazilariniz cok iyi, cok da faydali :)
Tesekkurler!

Adalet Suleymanov
BA 2000

Aydede dedi ki...

Tesekkurler Adalet, gelecek yazilarda bulusmak uzere.