Hurriyet

2 Ocak 2011 Pazar

B Planin Var mi?

Bir insanin akilli olup olmadigini B Plani olup olmadigina bakarak anlarim. Cesit cesit insan var: Guzel-cirkin, zengin-orta halli-fakir, caliskan-tembel, zenci-beyaz, patron-isci, vs. Bu saydigim ozelliklerden pozitif olanlar insana bir adim onde baslama sansi verir. Ancak dedigim gibi bu durum sadece  "sans"tir, kisinin hayati boyunca arzu ettigi yasam tarzini surdurebileceginin garantisi degildir. Insanin arzu ettigi hayati yasamasini saglayan yegane unsur B Plani'dir.

Isinizi ele alalim. Severek ve isteyerek basladiginiz bir isiniz var. Egitiminize uygun, okulda ogrendiklerinizi az da olsa gercek hayatta uygulama firsati yaratan ve de en onemlisi sizi destekleyen ve gelisiminize katkida bulunan bir patron. Ancak bir sabah mesajlarinizi aciyorsunuz ve ilk gordugunuz sirketinizin baska bir sirket tarafindan satin alindigi. Ve 2 gun sonra da artik sizin departmaniniza ihtiyac kalmadigindan sizin departmani kapatiyorlar ve sizi de kapinin onune koyuyorlar. Bu ornek size abartili gelmesin, cevremde ilk etapta hatirladigim 2 kisinin basina geldi bu olay.

Veya evlenip sicacik bir yuva kuran bir kadini ele alalim. Kadinlardaki genel egilim evlendikten sonra ailesini ve evini kendi isi addedip calisma hayatina kapilarini kapatmasi. Turkiye'de olsun, Avrupa'da olsun, bu durum genelde kadinin dogasinda olan birsey. Kadinin ozellikle cocuk sahibi olduktan sonra isten ayrilip evinin kadini olmasinin bircok sebebi olabilir. Icinde yasadiklari ulkedeki sosyal sistemin zayifligi, cocuklarini guvenle birakabilecekleri bir kisinin veya kurumun olmayisi, isyerindeki olumsuz calisma sartlari, vs. Ancak burada bahsetmek istedigim isin sosyal ve guvenlik boyutundan ziyade bir kadinin sirf  "evlendigi"  ve de  "anne oldugu"  icin kendini  "erken emekliye"  ayirmasi, bu davranis sekli bana biraz zordan kacma veya isten kaytarma gibi geliyor. Sebep her ne ise, isinden ayrilip tamamen kocasindan gelen gelire bagimli bir hayat yasayan kadin sansliysa omur boyu uc asagi bes yukari ayni geliri getiren kocasiyla ayni yastiga bas koyuyor ve hayatini finanasal anlamda fazla turbulansa girmeden devam ettiriyor. Ancak kim garanti edebilir ki bu evlilik omur boyu surecek? Illa ki bosanmadan bahsetmiyorum, cunku finansal anlamda bagimliligin soz konusu oldugu evliliklerde bosanma da ister istemez devreden cikiyor. Ancak, Allah gostermesin, ayrilik bircok sekilde karsimiza cikabilir. Olum de bunlardan biri. Tum bunlar kulaga dramatik gelebilir, ancak gercek su ki cocuklu bir kadinin alabilecegi en buyuk risk kendisinin ve cocugunun hayatini sadece  "sans" faktorunun eline birakmasidir.

Bunlar hepimizin basina gelebilecek orneklerden sadece ikisi. Kadin olsun erkek olsun, insanin gece rahat bir uyku cekebilmesini saglayan yegane faktordur B Plani. Insanlarin ve toplumlarin bugunku yasam standardinin devamliligini tehdit eden bircok faktor illa ki mevcuttur. Saglik problemleri, riski fazla yuksek isler yapmak, egitimsizlik, bilgi noksanligi, savaslar, tembellik aklima gelenlerden sadece birkaci. Dunyanin neresinde olursa olsun  "akilli"  bir insanin yapacagi ilk sey kendisi icin bir  "B Plani"  olusturmak. B Plani gece rahat uyumanizi saglar, stresinizi azaltir ve genel anlamda daha mutlu bir insan olmanizi saglar. Peki B Plani hayatta istediginiz herseyi elde edeceginizi %100 garanti eder mi? Etmez. Beyoglu'nda yururken binalardan birinin gevsemis penceresi kafaniza gecebilir ve siz durduk yerde komaya girebilirsiniz. Yururlukteki hicbir B Planiniz bu kazayi ongoremez veya engelleyemez. Ancak saglik sigortanizin olmasi boylesine vahim bir kazadan sonra en iyi hastanede ve en iyi ellerde tedavi edilmenizi %100 garanti eder.

Okul sisteminde hep en yuksek notu alan ogrenciler gelecegi de en parlak ogrenciler olarak kabul edilir. Okul sistemini elestirdigimden degil; ancak okul sistemi EQ'dan ziyade daha cok IQ'ya odaklanir. Iyi okullardan mezun olan iyi ogrencilerin hayata da bir adim onde basladiklari bir gercek. Ancak akilalmaz surprizlerle dolu su dunyada hayatta kalabilmenin ve arzu ettiklerimize ulasabilmenin yolu ne yuksek notlar, ne zengin koca ne de mevki. Gece yastiga basimizi rahatca koyabilmenin ve sabahlari mutlu uyanabilmenin tek yolu saglam bir B Plani ;-)

B Planlari'yla bezenmis, sarsintisiz bir 2011 dilerim!

Viyana'dan sevgiler.

Aydede

Hiç yorum yok: